Salétrommentesítés

СНПЧ А7 Сургут, обзоры принтеров и МФУ

Az épület szerkezetében a talajból bediffundált víz más ásványi anyagok mellett sókat is tartalmaz, mely anyag a víz áramlása és falfelületi párolgása folyamán a falazat külső szélében halmozódik fel. A probléma jelentősége abból áll, hogy a só kristályosodása folyamán kialakuló térfogat növekedése az anyag pórus-szerkezetében telítettsége után roncsolódáshoz vezet (salétromosodás).

Mivel a só higroszkopikus tulajdonságú, a térfogatváltozással járó reakció a levegő relatív páratartalmának változására is bekövetkezik. Tehát az épület falszerkezete vízháztartásának normalizációja után is a károsító mechanizmusok folytatódnak. A vakolatban, ill. a falazat külső szélében feldúsult sók rossz tulajdonsága, hogy megkötik a levegő páratartalmát, és a tulajdonos azt tapasztalja, hogy a vakolat v. falazat felülete folyamatosan vizes. Ez főleg téli időszakban intenzív, mert a fal csak befelé, a belső tér felé tud szellőzni, és ez növeli a levegő páratartalmát.
Bár a falszerkezet felújítása során a szennyezett vakolat cseréjével (a koncentrálódás legsúlyosabb külső öve) a káros sók mintegy 70%-ától megszabadulunk. Sajnos, a teherhordó falszerkezet szélein (tégla) maradó 30% a problémát ismételten előhozhatja. Az újravakoláskor a habarcs falszerkezetre történő feldolgozásakor technológiai víz kerül a szerkezetbe. A száradás folyamán a szerkezetből kipárolgó víz ezeket a sókat a külső tér (a vakolat) felé szállítja.

Tehát az új vakolat is szennyeződik. Egy normál vakolat normál pórusszerkezettel ennek a terhelésnek (kristályosodás) nem tud ellenállni. Hagyományos módon ezért a felújításkor légpórusos vakolatot szoktak használni. Ennek előnye: a falazat kapillárisait nem zárja le, illetve a nagyobb méretű pórusszerkezete miatt a száradással történő leszennyeződéskor nem roncsolódik, mivel a benne található „levegőtasakokat” a só kristályosodása folyamán sem tudja teljes mértékben kitölteni (így az anyagban belső feszültség nem keletkezik).


Salétrommentesítés


A vakolatleverést követően szükséges a falazatok salétrom mentesítése. Az épület falazata (vakolat) a kapillárison keresztül a nedvességet felszívta. A vízben lévő ásványi sók az épület falazatában valamint vakolatában a hidroszkópikus tulajdonságuk révén roncsolást végeznek, ezért szükséges a felázott, felvizesedett vakolatot eltávolítani, a nedvesedési vonal + 70 cm ráhagyással. A vakolat leverés után a falfelületét meg kell tisztítani, a megtisztított falfelület sótalanítani kell.


A sótalanítás után egy hidrofóbizált légpórusos vakolat kerül felhordásra, ami biztosítja a falfelület kipárolgását, a falban lévő sók elraktározását. Erre a vakolatrendszerre azért van szükség, mivel a sima normál vakolat nem képes a falban lévő ásványi sóknak ellenállni így száradás után is károsodhat. A hidrofóbizált légpórusos vakolat előnye, hogy a fal felületén kipárolgó ásványi sókat elraktározza, megkötés, megszilárdulás után hidrofób (nem képes a környezetéből nedvességet magába szívni). Az elkészített, megszilárdult légpórusos vakolatra minden esetben csak lég- és páraáteresztő festés vagy felületképzés alkalmazható.
technológiák behatárolása.(Ez rendkívül fontos, mivel a falszerkezet kiszáradása után is megmarad a falazat ásványisó-tartalma.)


A felújításkor végzett munkák során (vakolás, festés) a szerkezetből a technológiai víz is képes kioldani a sókat a külső síkra, így a felületen ismételten megjelenik a salétrom.


A felújításra javasolt technológia:
1. épületrész szigetelésének elkészítése
2. vakolatleverés, fugatakarítás salétromos folt + 70 cm ráhagyás (függőlegesen, és ha van vízszintes lehatárolás, akkor vízszintesen is)
3. a falazat mechanikai tisztítása
4. a felület megerősítése, sólekötése, kipárolgás csökkentése
5. légpórusos vakolat felvitele, vakolat felületkezelése lég és páraáteresztő falfestékkel.


A légpórusos vakolat cseréhez szükséges a helyiségek megfelelő szellőzésének biztosítása, amennyiben a szellőztetés nem megoldott úgy párátlanító készülék elhelyezését, vagy higroszabályozott szellőzés beépítését javasoljuk ami biztosítja a helyiség megfelelő páratartalmon történő üzemeltetését.


A salétromos vakolatjavítás nem pótolja az épület szigetelését.
A szigetelés nem tudja felújítani a salétromosodást.
Mind a kettő kell a végleges megoldáshoz.

Szolgáltatásaink

  • Palatető felújítás, csere
  • Utólagos falszigetelés
  • Szellőzőtisztítás
  • Dugulás elhárítás
  • kamerás csővizsgálat
  • Sík-, és hullámpala tetők felújítása
  • Cseréptető felújítás

Elérhetőségeink

BalogTeam - Balog Imre

egyéni vállalkozó
5300 Karcag, Villamos u. 75.

Tel.: 30/263-8-263

Érdeklődöm e-mailben

Tájékoztatjuk, hogy weboldalunk a felhasználóbarát működés miatt u.n. sütiket (cookie-kat) is használ, ehhez kérjük az Ön hozzájárulását. Adatkezelési tájékoztató.

  Engedélyezem